Kevät tuli ihan yhtäkkiä. Vielä viime viikon puolivälissä satoi lunta ja oli hirveän kylmä. VIikonloppuna lämpömittari nousi jo melkein kahteenkymmeneen asteeseen ja krookuksen kukkivat pihalla. On sitä lämmintä jo odotettukin, talvi on ollut täälläkin pitkä ja kylmä. Tiedän, että Suomessa on vieläkin lunta ja pakkasta ja ollut tosi kylmä. Itseasiassa tämä kylmyys täällä kuitenkin usein yllättää suomalaiset, se kun on niin erilaista kylmää, joka menee luihin ja ytimiin. Ja toisaalta, paikalliset ystäväni sanovat, etteivät muista palelleensa Lapissa vietetyn vaihto-oppilasvuoden aikana. Mutta nyt iloitaan lämmöstä ja auringosta.

Työrintamalla ei mitään erikoista. Odottelen edelleen tarjousta siitä viimekertaisesta, mutta luultavasti en aio sitä ottaa vastaan. Riippuu tietysti siitä, mitä mulle sitten loppujen lopuksi tarjotaan (siis lähinnä palkasta) mutta tietääkseni heidän palkkatarjouksensa eivät ole mitenkään kummoisia. Täällä palkat ovatkin menneet alaspäin parin viime vuoden aikana reilusti - samalla, kun hinnat ovat nousseet ihan älytöntä vauhtia ja inflaatio laukkaa húrjaa vauhtia. Kolme vuotta sitten neuvoteltu hyvä palkka ei enää riitä oikein kunnolla edes välttämättömiin menoihin. Ja palkkani siis on paikallisesti todella hyvä. Uusia työpaikkahakemuksia en ole juurikaan viimeaikoina laittanut, koska yksinkertaisesti mitään mielenkiintoista ei ole tullut vastaan. Ulkomaalaisena täällä löytää töitä lähinnä palvelukeskuksista, joita tänne on viime vuosina perustettu pilvin pimein, mutta jossain vaiheessa tulee katto vastaan - koulutusta ja kokemusta on jo ihan liikaa. Aikaisemmin jo pelkällä erikoisen kielen taidolla (kuten suomi ja ruotsi) löysi täältä suht helposti töitä, ja löytää edelleekin, jos on vastavalmistunut, vähän työkokemusta omaava. Mulle ei enää edes vastata, jos laitan hakemukseni sellaiseen paikkaan. Kai se on myönnettävä, että jonnekin päin täältä on ajan myötä lähdettävä.

Lähestyvät vaalit myös tuovat hieman jännitystä ja huolta elämään. Kaikki merkit tulevasta ovat aika huolestuttavia, eikä oikein tiedä, mitä toivoisi tai odottaisi. Tällä hetkellä tietysti tärkeintä on, että ihmiset pysyvät rauhallisena, ja onneksi toistaiseksi on ihan rauhallista ollutkin. Vaalit ovat kuitenkin ihan kohta. Vaikka kaikilla puolueilla onkin omat vaaliohjelmansa, niin huolestuttavinta on ehkä se, että silti ei voi ollenkaan tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, voittajapuolueesta huolimatta. Poliitikot ja politiikka on tietysti joka paikassa samanlaista, mutta kun äänestäminen on melkein arpapeliä, niin onko se enää politiikkaa? Ja kenelle se on hyväksi? Poliitikoilla on vain kaksi päämäärää: päästä valtaan ja kaataa kaikki edellisen hallituksen tekemät lait ja päätökset. Itse en tietenkään näissä vaaleissa ole äänioikeutettu, mutta seuraan tilannetta kuitenkin tarkasti. Toisaalta olen niin naiivi, että en oikein osaa edes erottaa juttuja ja asioita toisistaan, eli ehkä on parempi, etten saakaan äänestää...

Odottavalla kannalla siis edelleen kaiken suhteen...